ACV, UNIZO, Geel Centrum vzw en het HoReca-platform voeren op 22 december een gezamenlijke actie op de zaterdagmarkt. Ze willen de lokale politici wakker schudden en de nood van een aanpassing aan het huidige parkeerbeleid kracht bij zetten.



Het feit dat verschillende organisaties - die doorgaans opkomen voor andere belangen - een gezamenlijk standpunt uitdragen is op zijn zachtst gezegd uniek. De verschillende groepen verdedigen met de actie zowel het belang van de inwoners van Geel als dat van de middenstand en HoReCa.

Ongenoegen
"Er heerst een groot ongenoegen bij de Gelenaars wat betreft het parkeerbeleid en de bereikbaarheid van Geel", weet ACV-regioverantwoordelijke Els Cools. "De prijs van parkeerkaarten voor werknemers is te hoog, er moet betaald worden om te parkeren aan openbare gebouwen en diensten en het veelvoud aan tarieven is zeer verwarrend." 

ACV pleit ook voor gratis parkeergelegenheid op de centrumparkings Pas en Nieuwstraat. "De eerste twee uur zou hier gratis geparkeerd moeten kunnen worden", meent Els Cools. "Ook de informatie op de bewegwijzering en op de parkeermeters kan duidelijker omschreven worden. Aan de andere zijde kan de invoering van bewaakte fietsparkings en een ruimer aanbod van stalplaatsen het gebruik van de fiets stimuleren." 

Omzetdaling
De Geelse centrumhandelaars hebben momenteel te kampen met een omzetdaling van om en bij de 30%. 

"Dit is voor een stuk te wijten aan de economische crisis, maar de bereikbaarheid en parkeermogelijkheden in het centrum spelen hier ook een belangrijke rol", weet Tom Deckmyn, adviseur Unizo. "Aan de crisis kunnen we weinig veranderen, maar door een aanpassing van het beleid kan het effect ervan enigszins verkleind worden, bijvoorbeeld door de bereikbaarheid van het centrum te verbeteren."   

Troeven uitspelen
Toch is de boodschap die wordt uitgedragen niet helemaal negatief. "De centrumhandelaars van Geel hebben heel wat troeven in handen", meent Tom Deckmyn.

"Geel is een uitstekende uitvalsbasis voor handelaars én shoppers. Er is een zeer mooie diversiteit bij de handelszaken het HoReCa-aanbod op de Markt is ongekend in de ruime omgeving. We moeten er wel voor zorgen dat  er een vlotte bereikbaarheid en een gedegen parkeerbeleid is om dit tot zijn recht te laten komen." 

De organisaties bezorgden een nota aan het beleid met de vraag om voldoende aandacht te schenken aan deze problematiek. Zaterdag zullen ze de nota kracht bijzetten door van 10.30u tot 13.30u zwarte lintjes en kaarsjes uit te delen op de markt, met als boodschap: "Laat het centrum van Geel niet uitdoven".